Namık Kemal ZEYBEK

ATA Parti Genel Başkanı

1944 Bayburt ili Kitre Köyü doğumludur.

1966 yılında Ankara Ü. Hukuk Fakültesini bitirdi.

10 yıl yurdun çeşitli ilçelerinde kaymakamlık yaptı.

Çocuk yaşından başlayarak Türklüğe, yeryüzü Türklüğüne ilgi duydu, bu konuda araştırmalar yaptı. Atatürk’e duyduğu derin sevgi dolayısıyla kendisini Atatürkçü Türkçü olarak tanımladı. Ayrıca toplumda gözlemlediği yoksulluğa çözüm bulmak için toplumculuğu benimsedi.

1965 yılında o sırada adı CKMP (sonra MHP) olan siyasi partiye Alparslan Türkeş ile birlikte girdi. Gençlik kollarını kurdu, gençlik kolları genel başkanı oldu.

1965-1967 yıllarında gençlik kolları genel başkanlığı yaptığı sırada parti genel merkezinde sık sık Aşık Çırakman’ın yapıtı olan, Aşık Dursun Cevlani’nin çalıp çığırdığı “Kemal Atatürk’ün aydın izinden bugün bize hoş geldiniz erenler” adlı deyişi okutmayı bir alışkanlık durumuna getirmişti. Bugün de o anısını diriltmek için ATA Partinin açılış türküsü yapılmasını gerçekleştirmekten özel bir sevinç duyduğu gözlemleniyor.

O yıllarda CKMP Atatürkçü-Türkçü-Toplumcu bir siyasi partiydi. 1969 kurultayında önce Osmanlıcılığa sonra da siyasi dinciliğe bulaştırılması ayrı bir konudur.

1977 yılında kaymakamlıktan ayrılıp Ankara’da Tarım Toprak Reformu Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev yaparken MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in görevlendirmesiyle MHP ile ülkücü kuruluşların Eğitim İşleri Başkanlığı görevine getirildi. O sırada kurulan İkinci Milliyetçi Cephe Hükümetinde Gümrük Tekel Bakanı olan Gün Sazak’ın önerisiyle bakanlık müsteşarı olarak görev yaptı.

Gün Sazak dönemi, yakın geçmişimizin övünç kaynağı olarak görülür. Gümrüklerde rüşvet ile kaçakçılık o dönemde bitirilmiştir.

Namık Kemal Zeybek, müsteşarlıktan alındıktan sonra MHP ile ülkücü kuruluşlar eğitimciler kurulunu oluşturmuş, yazdığı eğitim tasarlaması ile önce eğitimcileri sonra da yardımcı eğitimcilerin eğitilerek Türkiye’nin dokuz bölgesinde görev yapmalarını yönetmiştir. Bu eğitim çalışmasının ana amacı ülkücüleri çatışmalardan çekip araştırmaya kendilerini geliştirmeye MHP’yi topluma benimsetmeye yönelik olmuştur. Ayrıca ülkücüler arasında yayılan Arap İslamcılığı yerine Ahmet Yesevi’nin Türk Müslümanlığını yaygınlaştırmak önemli uğraşılardan birisi olmuştur. Bu konudaki yazılarını toplayarak “Ülkü Yolu” adıyla yayımlanan yapıtı bu amaçlara yöneliktir.

12 Eylül 1980 Askeri Darbesinden sonra “MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası”nda tutuklanmış, 33 ay tutuklu kaldıktan sonra süregiden yargı sürecinde aklanmıştır.

1983-1987 yıllarında Doğan Holdingde Koordinatör olarak çalıştığı yıllarda özel girişim konusunda değerli deneyimler edinmiştir.

1987 Genel Seçimlerinde Turgut Özal’ın çağrısı üzerine önce milletvekili sonra Kültür Bakanı olan Zeybek, bakanlığı döneminde birçok sanat dalında kurultaylar yaparak alınan kararları yürürlüğe koymuş, Türklüğün sanat adamlarını siyasi görüş ayrımı yapmadan desteklemiş, can çekişmekte olan Türk sinemasına büyük destekler vererek dirilmesini sağlamış, özel tiyatrolara da destekler vermiş, Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri’nin daha Sovyetler Birliği dağılmadan önce resmi ilişkilerini gerçekleştirmiştir. Siyaset Yolu, Türk Dünyası Deyince adlı yapıtlarında siyasi anılarıyla bakanlığı döneminde Türk Dünyası ile ilişkilerini belgelere dayalı olarak yazmıştır.

1991 yılında gerçekleşen ANAP kurultayında Genel Başkan olarak adı ileri sürülmekle birlikte Mesut Yılmaz’ın Genel Başkan seçilmesi üzerine bir koalisyon parti olarak gördüğü ANAP’ın artık liberal parti olduğunu söyleyerek ayrılmıştır.

1992-1994 yıllarında Başbakan olan Süleyman Demirel’in çağrısı üzerine Büyükelçi Başdanışman olarak Türkiye ile Yeryüzü Türklüğünün ilişkilerini uyumlaştırma görevini yürütmüştür. 1994 -1995 yıllarında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak bu görevini sürdürmüştür.

1995 seçimlerinde yeniden milletvekili seçilmiş sonra da Devlet Bakanı olmuştur.

2011 yılında Demokrat Parti Genel Başkanı olarak seçilmiş, sonra da bu partinin Genel Başkanlığını bırakmıştır.

Namık Kemal Zeybek, particiliği amaç değil araç olarak gördüğünü, amacın Türklüğe, insanlığa, doğaya katkı sağlamak olduğunu söyleyerek bu konulara yönelik çalışma yapamadığı, partileri bıraktığını açıkça söyler.

ATA Partinin ise kendisinin gençlik yıllarından başlayarak inanmayı sürdürdüğü Atatürkçü-Türkçü-Toplumcu bir çizgide buluşanlarca kurulduğunu söylüyor.

Uzun deneyimler, okumalar, geçmişten ders çıkarmalar sonucunda Türkiye’nin ATA Parti çizgisine duyduğu gereklilik onu bu partiye öncülük etmek çizgisine getirmiştir. Kendi deneyimlerinden aynı çizgiye gelen kurucularla buluşarak ATA Partiyi ortaya koymuşlardır.

Namık Kemal Zeybek, Türkiye’nin bu günkü siyasi ortamında ATA Parti ile öteki partiler arasında temel çelişkinin olduğu, öteki partilerin ya Karşı Devrimci ya da Karşı Devrimcilerin destekçisi olduğu görüşündedir.

Türklüğü yeniden yeryüzünün en önemli gücü, yönlendiricisi, yol göstericisi düzeyine yükseltecek parti ATA Parti’dir.

Yapıtları: Ülkü Yolu, Bilgi-Sevgi-Hoşgörü, Siyaset Yolu, Türk Dünyası Deyince, Türk Olmak, Aşk Yolu, Bilgi Çağından Globalizme, AB Seyir Defteri, Çağı Yakalamak, Bilgi Çağında Türkçülüğün Esasları, Kızılelma-Türk’ün Ülküsü, Türk’ün İnancı, Türk’ün Töresi, Atatürk’ün İzi, Kutlu Söylev, Alpagutlar, Türk’ün İnancı, Ateşten Adamlar, Türk Aleviliği.